IMF karşıtı protestolarda 20 gözaltı

IMF toplantılarına evsahipliği yapan İstanbul protesto gösterilerine sahne oluyor. Bugünkü IMF karşıtı gösterilerde 20 kişi gözaltına alındı.

ŞİŞLİ AK PARTİ İLÇE TEŞKİLATI

IMFDünya Bankası yıllık toplantılarını protesto eden biri kadın 3 kişi, AK Parti Şişli İlçe Merkezi’nin bulunduğu binaya pankart astı. Protestocular daha sonra gözaltına alındı.

Mecidiyeköy Mecidiye Caddesi üzerindeki 7 numaradaki AK Parti Şişli İlçe Merkezi’nin de bulunduğu Cansızoğlu İş Merkezi’ne saat 12.00 sıralarında gelen, “Sosyalist Gençlik Dernekleri” üyesi olduklarını bildiren biri kadın 3 kişi, binanın 4. katına çıktı.

Buradaki bir iş yerinin önüne protestocular tarafından, “IMF Defol” yazılı pankart asıldı. Olaya müdahale eden güvenlik güçleri, pankartı indirerek, 3 göstericiyi gözaltına aldı.

BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

Halkevleri ve Öğrenci Kollektifi üyesi bir grup IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ın konuşma yaptığı Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsü önünde eylem düzenledi.

IMF karşıtı slogan atıp pankart taşıyan grup, basın açıklamasının ardından Strauss-Kahn’ın konuşma yaptığı salona gireceklerini söyleyip kampüs kapısına yöneldi.

İçeriye girmek isteyen gruba polisin müdahalesi sert oldu; göstericiler gözaltına alındı. Bu sırada direnen göstericilerin yerde sürüklendiği görüldü.

Olaylı eylem sonunda gözaltına alınan 2’si kadın 17 kişi, çevik kuvvet minibüsüyle polis merkezine götürüldü.

TAKSİM

DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyeleri, IMF ve Dünya Bankası ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası’nın 1. yılını protesto etti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ile KESK Genel Başkanı Sami Evren ve TMMOB yöneticilerinin de aralarında bulunduğu grup, Tünel’de toplanarak, “IMF, Dünya Bankası Buyurdu, AKP Uyguladı” ve “Kar Değil İnsan, Dünya BankasıIMF Defol” pankartı arkasında, Taksim Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüdü.

Meydanda grup adına konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, global sermayenin beyin takımının İstanbul’a gelişi ve SSGSS Yasası’nın 1. yılını doldurması nedeniyle meydanlarda olduklarını ifade ederek, “Dünya Bankası patentli sağlıkta dönüşüm programının olumsuz sonuçlarını görüyoruz” dedi.

Sağlıkta ilaç harcamalarının artışına işaret eden Gürsoy, bunun dışarıya kaynak transferinin somut bir kanıtı olduğunu savundu. Hükümetin sosyal politikalarını da eleştiren Gürsoy, “sadaka siyasetiyle sosyal politika yapılamayacağını” söyledi.

TTB Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu da IMF ve Dünya Bankası ile uygulayıcılarını protesto ettiklerini dile getirerek, “IMF ve Dünya Bankası buyurdu, AK Parti hükümeti uyguladı” diye konuştu.

IMF ve Dünya Bankası‘nı Türkiye’de istemediklerini ve programlarına da karşı olduklarını ifade eden Çerkezoğlu, herkese sağlık ve güvenli gelecek istediklerini söyledi. Grup, açıklamaların ardından dağıldı.

Kahn’a ayakkabı

Bilgi Üniversitesi’nde yaşanan bir diğer olay da Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a , İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde konferans verdiği salonda dinleyiciler arasındaki bir kişi tarafından ayakkabı fırlatılması oldu.

Kaynak: CNN Türk

Yorum bırakın